Göteborg – en riktig matstad

Göteborg – en riktig matstad

Vi svenskar är ett folk som älskar mat och dryck. Att gå ut och äta god och högkvalitativ mat har blivit något som många av oss betraktar som en självklarhet. I och med det stora intresset hos befolkningen så blomstrar också restaurangnäringen landet över. Staden Göteborg är, som Sveriges näst största stad, naturligtvis inget undantag. Här finns en rad utmärkta kulinariska inrättningar som ger sina kunder fantastiska smakupplevelser kväll efter kväll och vecka efter vecka.

1200px-Restaurang_Kinesiska_muren_i_GöteborgAv de 18 restauranger som under 2015 belönades med stjärnor i Guide Michelin hittar man hela 6 stycken i Göteborg. Alla dessa 6 restauranger har fått en stjärna var. Den som har haft sin stjärna allra längst är restaurangen 28+, man fick sin stjärna redan 1991 och var den andra restaurangen i Göteborg någonsin som fick en stjärna. 28+ fokuserar sin verksamhet kring ekologiska råvaror som odlas i närområdet.

Nästa restaurang att få sin stjärna var den kända restaurangen Sjömagasinet som faktiskt erhållit stjärnor med både Leif Mannerström och teamet Ulf Wagner/Gustav Trägårdh. Restaurangen ligger vackert i anslutning till Göteborgs hamn. Som namnet antyder så är restaurangens meny centrerad kring fick och skaldjur. Dessa tillreds på innovativa och nyskapande sätt och kombineras med noggrant utvalda drycker av hög kvalitet.

2011 tilldelades ägarna till restaurangen Thörnströms Kök en stjärna. Restaurangen startades redan 1997 och drivs av det makarna Thörnström själva. Här arbetar man med modern skandinavisk matlagning samtidigt som man månar om att framhålla den lokala kulinariska kulturen.

En annan restaurang med stjärna är den relativt nystartade Bhoga. De båda krögarna som driver restaurangen har stor erfarenhet av ansedda restauranger både i Sverige och utomlands. Denna internationella erfarenhet är något som de implementerat på Bhoga. Man jobbar dock mycket med traditionella svenska råvaror som varieras och ges en internationell touch.600px-090628_Kock_och_vin

De nyaste tillskotten på den göteborgska stjärnhimlen är restaurangerna Koka och SK Mat & Människor. De tilldelades sina stjärnor under 2015. Med tanke på den fantastiska framgången som de göteborgska restaurangerna har haft under de senaste åren skall man nog inte bli förvånad om det dyker upp fler stjärnprydda krögare här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *