Besök olika restauranger i Göteborg

Göteborg är känt för sitt rika nöjesliv där Avenyn är en central nöjesgata, följt av Haga och Linné bland annat. En omtyckt byggnad är Feskekörka som bland annat erbjuder Restaurang Gabriel med färska skaldjur och läckra fiskrätter på menyn. Här går det att boka event som bröllop och även boka bord för mindre eller större sällskap.

Om du är från Stockholm och planerar en semester i Göteborg kan du besöka begagnade bilar Stockholm där du hittar över tusen nyare bilar som är i bra skick. Här finns allt från ekonomiska familjebilar till extrema sportbilar. Det går även att leasa bilar härifrån som företagskund.

Feskekörka

Feskekörka är en marknad avsedd för fisk och skaldjur som ligger i centrala Göteborg. Den är belägen vid Rosenlundskanalen och har en distinkt fasad med drag av gotiska stenkyrkor och norska trästavkyrkor. Byggnaden ritades av Victor von Gegerfelt som var stadsarkitekt i Göteborg. Han utförde ritningen så att den först uppfördes med mittparti och med sidofack som kunde byggas till när behov uppstod. Feskekörka invigdes i november 1874 och fick sitt Göteborgsklingande namn på grund av sitt kyrkliga utseende. På övervåningen av Feskekörka ligger Restaurang Gabriel som serverar högkvalitativa skaldjur och fisk. De erbjuder också ”Bohusbuffén” som är fylld med krabba, hummer, ostron och lax.

Restaurang Solrosen

Restaurang Solrosen är den äldsta rent vegetariska restaurangen som ligger i Göteborg. Här går det att hitta flera vegetariska ”dagens rätt” där det alltid finns en för veganer och för glutenallergiker. Stämningen är bohemisk och jordnära. Restaurangen öppnades på Haga Nygata under 1970-talet och serverade då bland annat äppelpaj och råris med härligt tuggmotstånd.

Haga är en av de äldsta stadsdelarna i Göteborg. Den är döpt efter de tidigare hagar som fanns i området på 1600-talet. Haga ligger nära innerstan och går att nå med spårvagn med avstigning Järntorget eller Hagakyrkan. Huvudgatan heter Haga Nygata och går från Linné till Vasastan. Här finns förutom restauranger även många inredningsbutiker. I Haga ligger också Sjöbaren, en klassisk krog som har prisvärd mat i rejäla portioner.

Husen i Haga är ”landshövdingehus”; trevånings flerbostadshus vars ritningar sanktionerades av Albert Ehrensvärd som då var landshövding i Göteborgs och Bohus län. Husen har en bottenvåning i sten medan övriga våningar är byggda i trä. Fram till sjuttiotalet var Haga en stadsdel som hade låg boendestandard, krogar, bohemliv och svartklubbar. Under sjuttio- och åttiotalet genomfördes omfattande renoveringar och rivningar vilka förändrade stadsbilden. En del av byggnaderna finns kvar, även om de flesta tyvärr revs. År 1857 drabbades Östra Haga av en brand som resulterade i att nitton hus brann ner och att 340 av lokalborna blev hemlösa. De kända TV-figurerna ”Albert och Herbert” som var skrothandlare i SVT:s TV-serie utövade sin fiktiva verksamhet på Skolgatan i Hagaområdet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *